środa, 1 kwietnia 2020

Łosoś z chorizo i gorgonzolą

Przepyszna kiełbasa chorizo, cudowny, wędzony na zimno łosoś, kremowy szpinak, chrupiąca ciecierzyca i jeszcze gorgonzola z niebieską pleśnią, toż to bomba aromatyczno - smakowa.
Efekt jest zabójczo dobry, pyszne danie sprawdzi się na obiad, kolację czy śniadanie.
Polecam do spróbowania, czekam na Wasze opinie, czy smakowało?
Łosoś ze szpinakiem i serem.


Składniki:

  • 100 g pikantnego chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g śmietany 18 %
  • 100 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki pestek słonecznika


Przygotowanie dania:

  • Chorizo pokroiłam w dużą kostkę, cebulę i czosnek posiekałam.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Osączyłam ciecierzycę od zalewy.
  • Na oleju podsmażyłam cebulę i czosnek a także chorizo, jakieś 3 minuty.
  • Dodałam szpinak i smażyłam do momentu aż szpinak zwiędnął.
  • Wtedy wlałam śmietanę, pół szklanki wody, dodałam ser i doprawiłam gałką muszkatołową.
  • Podgrzewałam aż ser się stopił, wtedy dodałam ciecierzycę i gotowałam 5 minut.
  • Na koniec włożyłam porwanego na kawałki łososia, podgrzewałam 5 minut bez mieszania.
  • Posypałam pestkami słonecznika, posypałam tymiankiem, oprószyłam pieprzem.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Willa Bawarka w Piechowicach/Michałowicach woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger