piątek, 27 marca 2020

Rumuński barszcz z ziemniaków

Przepis na ten cudowny barszcz pochodzi z książki "500 potraw z ziemniaków" W. A. Bołotnikowa L.M. Wapielnik.
Barszcz ziemniaczany jest przepyszny ale trzeba wcześniej zrobić zakwas z otrębów pszennych.
A potem to już tylko rozkoszować się smakiem zupy ziemniaczanej.
Barszcz ziemniaczany po rumuńsku.

Składniki:
Zalewa z otrębów:

  • 800 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 łyżek otrębów pszennych
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka zakwasu pszennego

Zupa:

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka - korzeń
  • 1 pasternak - korzeń
  • 1 mały seler - korzeń
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 800 ml zalewy z otrębów jw.
  • 2 łyżki oleju
  • 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól morska

Przygotowanie zalewy zakwasowej:

  • Do słoja wlałam wodę, dodałam przyprawy i zakwas, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na 48 godzin.
  • Zalewa zaczyna się pienić i pachnie kwasem.

Przygotowanie zupy:

  • Wszystkie warzywa wyszorowałam i pokroiłam w małą kostkę.
  • W dużym garnku podgrzałam olej i podsmażyłam wszystkie warzywa, włącznie z posiekaną cebulą.
  • Nakryłam garnek pokrywką i na maleńkim ogniu, bez dolewania wody dusiłam warzywa ok. godziny.
  • Warzywa uduszą się we własnym sosie, tylko trzeba uważać aby ogień nie był za duży bo się spalą.
  • Zalewę z otrębów zagotowałam i wrzącą wlałam do warzyw, dodałam też pastę pomidorową i ponownie zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem a na talerzu posypałam posiekaną natką i koperkiem.
  • Mój wnusio zajadał aż mu się uszy trzęsły.

Smacznego.
Przepis kuchni rumuńskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Ciechocinku

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger