sobota, 28 marca 2020

Placek z daktyli - Dżamilah

Przepis pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja E. Halbańskiego.
Jest to tradycyjne ciasto z Maroka, bardzo słodkie i przepyszne, kremowe i idealne do gorzkiego kakaa z mlekiem czy espresso, lub koniecznie gorzkiej herbaty.
Ciasto robi się szybko i jest mega dobre, choć słodkie, polecam.
Dżamilah.


Składniki: tortownica 20 cm
  • 250 g wypestkowanych daktyli
  • 120 g migdałów
  • 50 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie placka:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Żółtka utarłam z ksylitolem na puszystą masę.
  • Daktyle drobno posiekałam.
  • Migdały zmieliłam w młynku do kawy.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli, potem wymieszałam z mąką ziemniaczaną.
  • Do utartych na puch żółtek dodawałam po kawałku miękkie masło i ucierałam aż masa była puszysta i lekka.
  • Teraz dodałam posiekane daktyle, mielone migdały i delikatnie, już łopatką wymieszałam.
  • Na koniec dodałam piankę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszałam.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam do niej masę.
  • Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Po 30 minutach należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto już jest dobre, bo lubi się przypalać.
  • Upieczone posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej.
"Podróże małe i duże"
Na zamku w Karpnikach woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger