piątek, 27 marca 2020

Sałatka z ogórków i papryki

Przepis na tę sałatkę pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja E. Halbańskiego.
Jest to danie należące do kuchni afrykańskiej, bo serwuje się je zarówno w Algierii, Maroko czy w Tunezji.
Koniecznie trzeba wypróbować przepis na sałatkę, bo jest rewelacyjna, polecam.
Szybka do zrobienia, idealna sama lub jako przystawka czy dodatek do mięs.
Sałatka afrykańska.


Składniki: 6 porcji

  • 1000 g ogórków zielonych
  • 5 strąków czerwonej papryki
  • cytryna
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska


Przygotowanie sałatki:

  • Paprykę, umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych, pokroiłam w paseczki.
  • Paprykę włożyłam do miski i nasoliłam na 2 godziny.
  • Ogórki umyłam, pokroiłam na cienki plastry, nasoliłam na godzinę.
  • Potem wymieszałam ogórki z papryką razem z sokiem jaki się wydzielił, skropiłam sokiem z cytryny i oliwą, wymieszałam jeszcze raz.
  • Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam, pokroiłam na cząstki, ułożyłam na wierzchu sałatki.

Smacznego.
Przepis kuchni afrykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałac Odrowążów w Chlewiskach woj. mazowieckie

4 komentarze

  1. Bardzo lubię to połączenie. Nie mogę się doczekać sezonu na ogórki małosolne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwa w przygotowaniu, niewiele składników, ogrom zdrowia, podoba mi się bardzo. :)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger