sobota, 21 marca 2020

Makaronowa zapiekanka z kalafiorem i boczkiem

Dziś Pierwszy Dzień Wiosny - nareszcie, bo nawet jak za oknem niekoniecznie ciepło bywa, data zobowiązuje.
A u mnie całkiem lekki obiad.
Jak zamiast boczku dodać by chudej szynki to byłoby jeszcze lżej, jak kto woli.
Zapraszam na pyszny obiad.
Zapiekany makaron z kalafiorem.


Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 1/2 kalafiora ok. 450 g
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 3 jaja
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 30 g sera typu parmezan
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól morska do smaku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz


Przygotowanie zapiekanki:

  • Makaron wrzuciłam na gorącą, osoloną wodę i gotowałam 6 minut a potem dodałam do garnka różyczki kalafiora, gotowałam kolejne 5 minut, odcedziłam.
  • Boczek pokroiłam w paseczki, cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na łyżce oleju.
  • Wrzuciłam zawartość patelni do makaronu z kalafiorem, wymieszałam.
  • Jaja roztrzepałam ze startym serem i musztardą, wymieszałam z makaronem.
  • Przelałam wszystko do naczynia do zapiekania i zapiekałam 15 - 20 minut w 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Przed podaniem posypałam pieprzem i szczypiorkiem.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pałac Odrowążów w Chlewiskach woj. mazowieckie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger