sobota, 21 marca 2020

Chleb żytni z prażoną cebulką na zakwasie

Zapraszam na pajdę pysznego chleb.
Do niego nawet nie musi być dodatków, on sam smakuje wybornie.
Jest aromatyczny, jest mięciutki w środku, ma chrupiąca skórkę, jest pyszny.
Chleb z prażoną cebulką.


Składniki: forma 26 x 14 cm
Chleb:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 300 g wody
  • 12 g soli
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej T 2000
  • 300 g mąki żytniej T 720

Cebulka prażona:

  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju


Przygotowanie cebulki:

  • Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
  • Na patelni rozgrzałam olej i masło i wrzuciłam cebulę.
  • Dusiłam aż zmiękła a potem się skarmelizowała, wystudziłam.

Przygotowanie chleba:

  • Do miski włożyłam zakwas, dodała sól, wymieszałam.
  • Teraz dodałam obie mąki i wymieszałam dokładnie do połączenia składników.
  • Na koniec dodałam cebulkę i jeszcze raz wymieszałam.
  • Formę wysmarowałam masłem, posypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto.
  • Wyrównałam wierzch, posypałam go mąką i formę wstawiłam do torby foliowej.
  • Foremka z chlebem stała w temperaturze pokojowej 3 godziny, po czym wstawiłam ją do lodówki na 12 godzin.
  • Ciasto wyrosło do wysokości foremki.
  • Potem piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 30 - 40 minut.
  • Uwaga! Pachnie w całym domu.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek Czocha w Suchej woj. dolnośląskie

4 komentarze

  1. Wygląda smakowicie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypuszczam, że jest obłędnie pyszny.
    Życzę dużo zdrowia i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jest przepyszny i bardzo aromatyczny, warto upiec. Pozdarwiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger