czwartek, 12 marca 2020

Huevos rancheros z chorizo

Huevos rancheros czyli jajka po farmersku, rodem z Hiszpanii.
To danie jest idealne na śniadanie czy obiad.
Poleca gorąco z chorizo tak jak w moim daniu, jest wtedy aromatyczne i smakowite.
Ranczerskie jaja.


Składniki: 4 porcje

  • 100 g kiełbasy chorizo pikantnej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka żółta
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 4 jaja
  • pieprz czarny
  • tymianek do posypania


Przygotowanie dania:

  • Chorizo pokroiłam na plasterki, paprykę na paski, cebulę w kostkę, posiekałam czosnek.
  • Na patelnię wlałam olej, podgrzałam go i podsmażyłam cebulę, czosnek, paprykę i smażyłam aż papryka zmiękła, jakieś 8 minut.
  • Teraz dodałam pomidory, oregano, pieprz i sól i dusiłam jakieś 10 minut.
  • Przełożyłam wszystko do naczynek do zapiekania, zrobiłam pośrodku wgłębienie, wbiłam jaja.
  • Zapiekałam 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
  • Po zapieczeniu posypałam tymiankiem.


Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie - Macedonia Północna

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger