piątek, 13 marca 2020

Omlet pełnoziarnisty na kefirze z morelami

Dziś pyszne śniadanie, sycące, pożywne i odżywcze.
Taki omlet robi się szybciutko a dodać wystarczy do niego ulubione owoce, ja miałam morele.
Omlet jest pyszny, więc warto go zrobić i zajadać ze smakiem.
Omlet śniadaniowy.


Składniki:

  • 1 duże jajo
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • 4 łyżki mąki orkiszowej razowej
  • 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki kefiru
  • szczypta kurkumy
  • morele do podania
  • miód do podania

Przygotowanie:

  • Do miski wbiłam jajo, potem dodałam sól, imbir, wymieszałam.
  • Dodałam obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i kurkumę, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam kefir tak aby powstała po wymieszaniu masa, gęstości śmietany.
  • Wylałam masę na suchą patelnię bez tłuszczu i smażyłam na wolnym ogniu 7 - 8 minut z jednej strony.
  • Podałam z cząstkami moreli, polane miodem.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Przysusze woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger