niedziela, 2 lutego 2020

Zapiekanka z porów po jugosłowiańsku - Duvec od Praziluka

Przepis na to danie pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata" z roku 1975 gdy Czechosłowacja czy Jugosławia wiodły prym kulinarny na naszym kontynencie.
Ta zapiekanka jest aromatyczna i bardzo pyszna, zachęcam do spróbowania.
Zapiekanka po jugosłowiańsku.


Składniki:

  • 400 g porów: części białe i jasnozielone
  • 200 g pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka - miałam szpiczastą
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 1/4 szklanki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 kulka mozzarelli - 125 g
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy


Przygotowanie zapiekanki:

  • Pory dokładnie wymyłam z piasku a potem blanszowałam w osolonej wodzie 3 minuty.
  • Potem odcedziłam je i po lekkim ostudzeniu pokroiłam na kawałki 5 cm.
  • W rondlu rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim ryż.
  • Przełożyłam podsmażony ryż do naczynia do zapiekania, na nim ułożyłam pory,

potem pokrojoną paprykę.

  • Na papryce ułożyłam pokrojone pomidory


  • i całość zalałam bulionem.


  • Oprószyłam solą i pieprzem cytrynowym.
  • Posypałam pokruszoną mozzarellą.
  • Wstawiłam formę z zapiekanką do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 - 35 minut.
  • Podałam od razu skropioną sokiem z cytryny.

Smacznego.
Przepis z książki: "Potrawy z różnych stron świata"
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ksawerowie woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger