sobota, 8 lutego 2020

Knedle z czereśniami i masłem szałwiowym

Te pyszne knedle można zrobić latem jak czereśnie na drzewach dojrzewają ale idealne będą i teraz, zimą, można przecież użyć mrożonych.
Ja sporo zamroziłam czereśni w ubiegłym sezonie i teraz cieszą nasze podniebienia.
Polecam zrobić sobie taką pyszność teraz zimą i przywołać lato.
Kluski z czereśniami.


Składniki:
Ciasto:

  • 600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 200 g czereśni mrożonych lub w sezonie świeżych

Masło szałwiowe:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  •  garść listków szałwii - ja miałam muszkatołową


Przygotowanie knedli:

  • Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej wieczorem, odcedziłam, odparowałam i przecisnęłam przez praskę.
  • W dniu robienia knedli do masy ziemniaczanej dodałam mąkę, sól i jajo i zagniotłam ciasto.
  • Odrywałam po kawałku ciasta, robiłam placuszek, na środku położyłam czereśnię wypestkowaną oczywiście i zlepiłam ciasto w kulkę.
  • Gotowałam knedle w osolonej wodzie 1 minutę od momentu wypłynięcia.
  • Listki szałwii umyłam, osuszyłam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam listki szałwii, smażyłam 30 sekund, wtedy są chrupiące i pyszne.
  • Polałam knedle masłem szałwiowym.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hodowla małży i ostryg w Trogirze - Chorwacja

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger