niedziela, 9 lutego 2020

Chleb na zakwasie z rozmarynem

Dziś chleb prosty i bardzo smakowity, pachnący rozmarynem.
Rozmaryn to zioło które uwielbiam, wystarczy dodać kilka igiełek i danie pachnie świeżością i latem.
Tym razem rozmaryn wylądował w chlebie, dzięki temu jest pachnący a do tego ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miękisz.
Chleb na zakwasie z rozmarynem.



Składniki: foremka 26 x 12 cm

  • 250 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 175 g mąki pszennej T 650
  • 350 - 380 g letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • kilka gałązek rozmarynu w tym 2 łyżki posiekanego
  • 1 szklanka płatków orkiszowych pieczonych
  • 10 ml oliwy
  • 100 g zakwasu żytniego


Przygotowanie chleba:
  • Zakwas wymieszałam z wodą i solą.
  • Dodałam mąki, płatki orkiszowe, posiekany rozmaryn, oliwę i wymieszałam aż powstało jednolite ciasto.
  • Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam.
  • Na wierzchu ułożyłam gałązki rozmarynu.
  • Nakryłam ciasto folią i odstawiłam na całą noc do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Złota Polska Jesień - Arboretum SGGW w Rogowie woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger