czwartek, 9 stycznia 2020

Ciasto - kanapka śmietankowa

Robi się szybko, smakuje obłędnie, dlatego warto zrobić i zajadać się do kawy, herbaty zielonej czy czystka.
Będzie idealnym uzupełnieniem śniadania jak i wspaniałym deserem.
Zapraszam na kanapkę śmietankową.


Składniki: forma 24 x 24 cm
  • wafle kwadratowe 2 szt
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru trzcinowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wrzątku

Przygotowanie ciasta:
  • Formę wyłożyłam folą aluminiową.
  • Wafel przycięłam tak aby zmieścił się na dnie formy, drugi należy przyciąć tak samo.
  • Galaretki rozpuściłam w 2 szklankach wrzącej wody, pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Śmietanę ubiłam na sztywna masę z cukrem pudrem, dodałam tężejącą galaretkę, wymieszałam.
  • Wstawiłam miskę z masą do lodówki na kilka minut.
  • Jak masa zaczęła tężeć wylałam ją na wafel, wyrównałam wierzch i nakryłam drugim waflem, przycisnęłam.
  • Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne kwiaty

2 komentarze

  1. Czy można dodać inną galaretkę?
    NIE lubię cytrynowej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam z innymi i tak nie napuszają pianki, ale próbuj, jak NIE lubisz cytrynowej.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger