piątek, 10 stycznia 2020

Kluski białe z pieczarkami i sosem pieczarkowym

Dlaczego białe kluski spytacie? ugotowane ziemniaki są białe a po dodaniu mąki ziemniaczanej są jeszcze bielsze.
Pieczarki są aromatyczne i nadają kluskom głębi.
Sos pieczarkowy idealnie podkreśla smak klusek.
Zapraszam do zrobienia klusek białych z pieczarkami.


Składniki:
Kluski:

  • 1000 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • mąka ziemniaczana

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny

Sos pieczarkowy:

  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 6 dużych pieczarek
  • 100 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie farszu:

  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju aż się zeszkliła.
  • Dodałam posiekane wcześniej pieczarki - można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobniutko posiekać.
  • Smażyłam aż masa odparowała sok z pieczarek.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na koniec dodałam posiekany koperek, wymieszałam i pozostawiłam do ostudzenia.

Przygotowanie sosu:

  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plastry.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulkę, potem dodałam pieczarki i chwile smażyłam.
  • Na koniec wlałam śmietankę i dusiłam jeszcze chwilę aż sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie klusek:

  • Przeciśnięte i wystudzone ziemniaki ułożyłam w misce, docisnęłam do dna, podzieliłam na cztery.
  • Jedną część wyjęłam a w to miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków - wychodzi ok. szklanki.


  • Zagniotłam szybko ciasto.
  • Urywałam kawałek ciasta i rozpłaszczyłam go na placek, nakładałam porcję farszu i zlepiałam ciasto w podłużną kluskę.


  • I tak do wykończenia ciasta i farszu.
  • Uformowane kluski ponakłuwałam widelcem.
  • Gotowałam kluchy w osolonej wodzie 7 minut od wypłynięcia.
  • Podałam kluski z sosem pieczarkowym.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zameczek w Łaniętach woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger