poniedziałek, 9 grudnia 2019

Racuszki z ryżu

Racuszki z ryżu to danie kuchni hiszpańskiej a przepis pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja E. Halbańskiego.
Racuszki są bardzo delikatne i bardzo smakowite, spróbujcie koniecznie.
Ryżowe racuchy.



Składniki:

  • 120 g mąki pszennej T 650
  • 2 jaja
  • 120 g ryżu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie racuszków:

  • Ryż ugotowałam w osolonej wodzie na sypko.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszałam ze śmietaną aby nie było grudek.
  • Jaja ubiłam na puszysta masę, dodałam do śmietany, dodałam także ryż.
  • Całość dokładnie wymieszałam, powstanie masa którą można nabierać łyżką, jest klejąca i zwarta.
  • Rozgrzałam olej do głębokiego smażenia, zanurzałam łyżkę w oleju a potem nabierałam porcję masy ryżowej i zsuwałam do oleju.
  • Smażyłam aż racuszki stały się złote z obu stron.
  • Osączałam na ręczniku papierowym, posypałam cukrem pudrem i podałam gorące.


Smacznego.
Przepis z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja E. Halbańskiego.
"Podróże małe i duże"
Jesienny park w Turku woj. wielkopolskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger