poniedziałek, 9 grudnia 2019

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy, chleb z dynią, chleb pyszny i jeszcze dużo by wymieniać opowieści o chlebie.
Grudniowa Piekarnia Amber w tym miesiącu grudniowym, świątecznym wybrała do spróbowania chleb dyniowy.
Chleb pochodzi z bloga Home Baking blog.
Mój chleb nie wyszedł tak jak bym chciała, kształtem odbiega od oryginału, będę jeszcze piekła nie raz i osiągnę ten odpowiedni kształt.
Natomiast jego smak to niebo w gębie.
Jest puszysty, ma chrupiącą skórkę, jest pyszny.
Polecam zatem do wypiekania.
Dyniowy chleb.


Składniki: 2 bochenki po ok. 612 g
Zakwas pszenny:
  • 150 g wody
  • 150 g mąki pszennej T 750 lub 550 dałam T 750
  • 15 g dojrzałego zakwasu żytniego
Pure z dyni:
  • 400 g wody
  • 180 g dyni w kawałkach bez skóry - u mnie 250 g 
Bibosz:
  • 50 g suszonych wiśni lub 50 g żurawiny dałam suszone czereśnie
  • 30 g wody do namaczania
Ciasto właściwe:
  • 400 g mąki pszennej typu 550 lub 750 plus do podsypania dałam T 750
  • 100 g mąki żytniej typu 1150 dałam T 2000
  • 315 g zakwasu pszennego jw.
  • pure z dyni  ok. 200 g
  • 170 g wody - zaczynamy od 100 g
  • 5 g świeżych drożdży
  • 20 g miodu
  • 15 g soli

Przygotowanie zakwasu pszennego:
  • Do miski wlałam wodę, wsypałam mąkę i dodałam zakwas żytni, wymieszałam.
  • Nakryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam na 12 godzin - u mnie na całą noc.
Przygotowanie bibosza:
  • Do miseczki wsypałam suszone czereśnie, zalałam wodą i odstawiłam na min. 4 godziny.
Przygotowanie pure:
  • W oryginale jest aby gotować dynię na parze, potem zmiksować.
  • Ja ułożyłam 250 g dyni w kawałkach na blaszce i piekłam 50 minut w 180 C a potem po upieczeniu i wystudzeniu zmiksowałam na pure.
  • Wstawiłam do lodówki.
Przygotowanie chleba:
  • Do misy robota wsypałam obie mąki, dodałam wyrośnięty zakwas, pure z dyni - 200 g, sól, świeże drożdże, miód, sól i 100 g wody, wyrobiłam ciasto.
  • U mnie te 100 g wody wystarczyło, jeśli natomiast macie za suche ciasto to wystarczy dolewać po trochu, do osiągnięcia wybranej konsystencji.
  • Ciasto ma być elastyczne i plastyczne.
  • Na sam koniec wrobiłam do ciasta namoczone czereśnie.
  • Włożyłam ciasto do miski skropionej olejem, nakryłam pokrywką, odstawiłam do wyrastania na 90 minut.
  • Składałam ciasto jak kopertę po 30 i 60 minutach.
  • Ucięłam 8 bawełnianych sznureczków długości ok. 50 cm i namoczyłam je w oleju.
  • Gdy ciasto wyrosło, wyjęłam je na blat,
  • lekko naoliwiony, odcięłam z ciasta 30 g na ogonki a resztę ciasta podzieliłam na dwie części po ok. 600 g każda.
  • Złapałam jeden kawałek ciasta po bokach, lekko rozciągnęłam i uderzyłam ciastem o blat.
  • Teraz złapałam ciasto po przeciwnych brzegach i postąpiłam tak samo.
  • Złożyłam ciasto jak kopertę, potem zlepieniem ułożyłam do dołu i uformowałam kulę, tak samo zrobiłam z drugim kawałkiem ciasta.
  • Odstawiłam kule aby odpoczęły na 15 minut.
  • Na blaszce ułożyłam papier do pieczenia.
  • Cztery sznureczki związałam supłem i ułożyłam krzyżem na papierze, na sznurku ułożyłam kulę ciasta i związałam sznurki na górze.
  • W środku wcisnęłam ogonki z pozostawionego ciasta.
  • Odstawiłam chlebki pod przykryciem do wyrastania na około godzinę.
  • Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcja grzania góra/dół a przy wkładaniu do pieca zmniejszyłam temperaturę do 220 C i piekłam chleby 30 - 40 minut.
  • Studziłam chlebki na kratce.
  • Po całkowitym wystudzeniu wyjęłam sznureczki.
Smacznego.
Przepis Home Baking Blog.
"Podróże małe i duże"
Zalew w Ciekotach woj. świętokrzyskie

14 komentarze

  1. Wygląda wspaniale:))może i ja wypróbuję przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb jest bardzo ładny i pięknie upieczony!
    Chyba tylko dałaś za mało sznurków, aby uzyskać dobry kształt dyni...
    Dziękuję za wspólny rok w Piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko piękny chlebek. Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko, czemu nie jesteś zadowolona? Wyglądają pięknie:-)Do kolejnego razu już w przyszłym roku:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie upiekł się Twój chlebek. Wspólne pieczenie jest super. Pozdrawiam. Do następnej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Perfekcyjny miękisz i smakowity kolor- Gratuluję. Dziękuję za wspólne spotkania w 2019 roku i życzę udanych wypieków na Święta oraz cały 2020 rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Guciu. Tobie również najlepszego na święta i Nowy Rok.

      Usuń
  7. Bardzoooo ładny! I smakuje napewno!
    Dziękuje za kolejny wspólny raz!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger