wtorek, 17 grudnia 2019

Racuszki z bananów

Dziś propozycja na racuchy z bananów, dość nietypowa jak na racuchy, jednak pyszna i pożywna jednocześnie.
Przepis pochodzi w książki "Potrawy z różnych stron świata" z roku 1985.
Jest to propozycja kuchni Czarnej Afryki: Dahomej, Republika Malgalska, Senegal, Wybrzeże Kości Słoniowej.
Tak usmażone banany są kremowe i pyszne, polecam.


Składniki:

  • 6 bananów
  • 125 g mąki pszennej T 650
  • 125 g mąki ryżowej
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ulubiona konfitura do podania


Przygotowanie racuchów:

  • Mąki wymieszałam ze sobą, dodałam jaja, cynamon, i sól, dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dolewałam mleko ciągle mieszając, masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Banany obrałam, przekroiłam wzdłuż na połówki a potem jeszcze na połówki.
  • Każdy kawałek banana maczałam w cieście i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam na ręczniku papierowym i podałam z konfiturą z wiśni.

Smacznego.
Przepis z książki "Potrawy z różnych stron świata"
"Podróże małe i duże"
Dworek w Turku woj. wielkopolskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger