niedziela, 15 grudnia 2019

Pierogi z fasolką i cebulką

Szybkie pierogi, idealne na wigilijny stół do barszczu czerwonego, jeśli taki zajadacie lub jako danie obiadowe z cebulką i boczkiem.
Zachęcam do lepienia pierożków.
Pierogi z białą fasolą.


Składniki:
Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • ok. 2/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo: 
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 1 szalotka
  • 100 g wędzonej szynki
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie pierogów:
  • Najpierw zrobiłam ciasto.
  • Do misy robota wsypałam mąkę i sól, wymieszałam.
  • Dodałam żółtka, potem wlewałam gorącą wodę tyle aby powstało elastyczne i miękkie ciasto.
  • Ciasto przykryłam miską na blacie i pozostawiłam aby odpoczęło na 30 minut.
  • Potem ciasto rozwałkowałam cienko, wykrawałam krążki, na każdy nakładałam po 2 - 3 fasolki i zlepiałam dobrze brzegi.
  • Gotowałam pierogi w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 2 minuty.
  • Szalotkę posiekałam, pokroiłam w paseczki szynkę.
  • Podsmażyłam cebulkę i szynkę na maśle.
  • Pierogi na talerzu polałam cebulką z szynką.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Sandomierzu

4 komentarze

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaje do pierożków ale z fasolką nigdy nie robiłam.
    Koniecznie muszę spróbować.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, spróbuj a na pewno Wam zasmakują, do barszczyku są idealne.

      Usuń
  2. jakie zioła aromatyczne (świeże lub suszone) by pasowały do tego połączenia fasolki i wędzonej szynki? czy nada się np. oregano albo cząber?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tutaj użyłam majeranku świeżego, cząber jest trochę anyżowy więc lepiej nie, natomiast oregano jak najbardziej.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger