sobota, 14 grudnia 2019

Kremowe ravioli z ricottą i masłem szałwiowym

Pyszne danie kuchni włoskiej dziś na stole moim i Waszym.
Zachęcam do spróbowania tych wspaniałych pierożków bo są pyszne, rozpływają się same w ustach.
Robi się je szybko i szybko znikają z talerzy.
Ravioli z ricottą.



Składniki:
Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 szklanka gorącej wody

Farsz:

  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Dodatkowo:

  • skórka otarta z cytryny
  • 2 - 3 łyżki uprażonych pestek słonecznika
  • masło klarowane
  • kilka liści szałwii muszkatołowej


Przygotowanie farszu:

  • Szpinak umyłam,osuszyłam, posiekałam.
  • Posiekałam czosnek.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam na nią szpinak i smażyłam aż puścił sok.
  • Jak sok odparował wrzuciłam posiekany czosnek, smażyłam chwilę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodałam ricottę, wymieszałam i pozostawiłam do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta:

  • Mąkę wsypałam do misy robota, dodałam żółtko, oliwę i gorąca wodę.
  • Zarobiłam elastyczne i miękkie ciasto.

Przygotowanie pierogów:

  • Ciasto podzieliłam na dwie części.
  • Jedną część rozwałkowałam cienko, nałożyłam w odstępach farsz i nakryłam drugim płatem, lekko dociskając wkoło farszu.


  • Wykrawałam foremką pierożki, można pokroić w kwadraty.


  • Gotowałam pierogi w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 1 minutę.
  • Masło rozgrzałam na patelni i podsmażyłam przez 30 sekund umyte, osuszone i pokrojone listki szałwii.
  • Podprażyłam na suchej patelni pestki słonecznika, starłam skórkę z wyszorowanej cytryny.
  • Polałam pierogi na talerzu masłem szałwiowym, posypałam startą skórką i podprażonymi pestkami słonecznika.



Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Dworek Dembińskich w Przysusze woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger