wtorek, 10 grudnia 2019

Chleb tostowy razowo - orkiszowy

Uwielbiamy na śniadanie ciepłe kanapki, nawet latem.
Taki chleb zrobiony w błyskawicznym tempie jest do takich kanapek idealny.
Zachęcam do wypróbowania przepisu a potem piszcie jak smakował.
Tostowy chleb orkiszowy.


Składniki: keksówka 26 x 12 

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 100 g mąki pszennej graham grubo zmielonej T 1850
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 80 g roztopionego masła
  • 250 g mleka w temp. 30 C
  • 14 g suchych drożdży instant

Przygotowanie chleba:
  • Masło rozpuściłam w garnku, dodałam mleko i podgrzewałam aż mikstura będzie miała ok. 30 C.
  • Jeśli nie macie termometru to tyle aby palec włożony w mleko odczuwał ciepło, nie gorąco.
  • Przelałam mleko z masłem do misy robota, dodałam drożdże i wymieszałam tak aby na powierzchni utworzyła się pianka.
  • Odstawiłam na 5 minut.
  • Potem dodałam sól i jajo, wymieszałam i powoli wsypywałam mąkę aż ciasto stało się elastyczne i gładkie.
  • Wyrabiałam na 2 biegu robota.
  • Można to oczywiście zrobić ręcznie, nie ma problemu, pamiętajcie aby wygniatać ciasto dopóty, dopóki ciasto nie będzie elastyczne.
  • Utworzyłam z ciasto podłużny bochen, włożyłam go do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki.
  • Foremkę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 20 - 30 minut.
  • Chleb urośnie do wysokości foremki.
  • Potem nacięłam chleb żyletką i spryskałam wodą.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 20 - 25 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Józefa w Łodzi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger