wtorek, 26 listopada 2019

Zupa z dyni ze szpinakiem

Zupa szybka, pyszna i pożywna, idealna aby ogrzać i nasycić organizm.
Dynia to nasze dobro narodowe, powinniśmy ją sprzedawać i jeść na masową skalę.
Nie wszyscy lubią dynię a szkoda.
Dodatek szpinaku podkręca tylko smak zupy, polecam.
Zupa dyniowa z dodatkiem szpinaku.


Składniki:

  • 600 g obranego miąższu z dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • gałązka tymianku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 200 g świeżego szpinaku


Przygotowanie zupy:

  • Dynię i marchewkę obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • 2 pomidory pokroiłam w kostkę, 2 odłożyłam na koniec.
  • Posiekałam cebulę i czosnek.
  • W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju i zeszkliłam na nim cebulę i czosnek.
  • Dodałam dynię, dusiłam 6 minut.
  • Dodałam marchewkę, pokrojone pomidory, tymianek i wlałam bulion.
  • Gotowałam zupę 15 minut.
  • Wyjęłam gałązkę tymianku a zupę zmiksowałam.
  • Dodałam śmietanę, wymieszałam, dodałam przyprawy i sól, ponownie wymieszałam.
  • Liście szpinaku umyłam i osuszyłam, pokroiłam w paski.
  • Pozostawione pomidory również pokroiłam w kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam szpinak i pomidory.
  • Zupę wlałam na talerz a na środku ułożyłam podsmażony szpinak z pomidorami.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dworek Stefana Żeromskiego w Ciekotach

2 komentarze

  1. Uwielbiam takie zupy. Praktycznie wszystkie składniki mi odpowiadają. Dynia plus szpinak i pomidory, no wiem, że to coś dla mnie. :)))

    Miłego dnia Ci życzę. <3

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger