środa, 27 listopada 2019

Malinowa pianka

Przepyszna pianka, dla wszystkich łasuchów, idealna do kawy, koniecznie gorzkiej czy kubka zielonej herbaty.
Polecam na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wytrawnej sherry.
Pianka bardzo malinowa.



Składniki: forma 24 x 24 cm
  • 250 g herbatników Petit Bourre - u mnie Blacky
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 stołowa łyżka cukru trzcinowego
  • 2 budynie malinowe bez cukru
  • 2 galaretki malinowe
  • 250 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej - 400 g
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu

Przygotowanie pianki:
  • Formę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia a na dnie ułożyłam herbatniki.
  • Użyjcie kakaowych, pełnoziarnistych, czy śmietankowych, jakie lubicie, ja miałam czarne Blacky.
  • Budynie malinowe rozpuściłam w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotowałam z cukrem.
  • Do gotującego mleka wlałam budynie i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia.
  • Gotowałam aż budyń zgęstniał.
  • Do gorącego budyniu wsypałam galaretki malinowe, wymieszałam i pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.
  • Do wystudzonego budyniu z galaretką po kawałku dodawałam miękkie masło i miksowałam aż powstała pianka.
  • Wylałam masę na herbatniki, wyrównałam wierzch i na masie ułożyłam kolejną warstwę herbatników.
  • Na herbatniki wyłożyłam masę kajmakową, wyrównałam wierzch, posypałam płatkami migdałowymi.
  • Wstawiłam blaszkę z ciastem do lodówki na kilka godzin - u mnie cała noc.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Jesień w Słodkowie woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger