poniedziałek, 4 listopada 2019

Gulasz z biodrówki wieprzowej z papryką i ciecierzycą

Ten gulasz jest idealny na chłodne dni, rozgrzeje, pożywi, odżywi, polecam.
Podany z kaszą gryczaną niepaloną jest idealnym obiadem.
Gotujecie ze mną?
Gulasz z kaszą.


Składniki:

  • 1000 - 1200 g biodrówki wieprzowej
  • 2 papryki czerwone szpiczaste
  • 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 jabłka 
  • kasza gryczana niepalona do podania


Przygotowanie gulaszu:

  • Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam na kawałki.
  • Kawałki mięsa oprószyłam mąką i podsmażyłam na oleju.
  • Dodałam do garnka pokrojoną w dużą kostkę cebulę i paprykę, chwilę podsmażałam.
  • Wlałam do garnka bulion, dodałam pokrojone w kostkę jabłko, posoliłam i gotowałam pod przykryciem aż mięso zmiękło, ok. 45 minut.
  • Na koniec dodałam ciecierzycę, gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Podałam z kaszą gryczaną niepaloną na sypko.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Baranowie Sandomierskim woj. podkarpackie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger