wtorek, 5 listopada 2019

Sałatka z kurczakiem i pieczarkami

Dziś pyszna, pożywna, smakowita sałatka na obiad lub treściwe śniadanie.
Zrobicie dużą michę a potem trochę do pudełka do pracy, reszta na obiad lub dla dziecka do szkoły.
Będzie smakowała każdemu, małemu i dużemu.
Kurczak i pieczarki w pożywnej sałatce.



Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 75 g mix - u młodych listków
  • 250 g pieczarki brązowej
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia pieczarek
  • garść orzechów włoskich uprażonych
  • garść kiełków rzodkwi
  • 2 łyżki żurawiny

Sos:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią


Przygotowanie sosu:

  • Do słoiczka wlałam oliwę, ocet balsamiczny, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sól i proszek suszonych pomidorów.
  • Zakręciłam słoiczek i potrząsałam aż zrobiła się emulsja.

Przygotowanie sałatki:

  • Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w paski, włożyłam do miski, wlałam sos ostrygowy, wymieszałam i pozostawiłam na 10 minut.
  • Potem smażyłam na rozgrzanym oleju aż mięso stało się miękkie i chrupiące, zdjęłam z patelni.
  • Pieczarki pokroiłam na grube plastry i podsmażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym, zdjęłam z patelni.
  • Na suchej patelni uprażyłam orzechy włoskie, zdjęłam z patelni.
  • Na talerzu rozłożyłam mix młodych listków, na nich kurczak, pieczarki, orzechy i żurawina.
  • Całość polałam sosem, posypałam kiełkami rzodkwi, podałam od razu.
  • Zimna też smakuje wybornie.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Arnolda Stillera w Łodzi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger