niedziela, 3 listopada 2019

Pulpety z brokuła w sosie pomidorowym

Ponieważ brokuły możemy jeść w każdej postaci, tym razem przyszedł czas na pulpety.
Mają one zwartą konsystencję, są wyraziste w smaku i smakują naprawdę dobrze.
Można zrobić je w wersji z mięsem, będą inne ale równie pyszne, nam takie warzywne smakowały wybornie.
Polecam do wypróbowania.
Pulpety brokułowe.


Składniki:

  • 1 średni brokuł
  • 1/2 szklanki suchego ryżu basmati
  • 1 duża cebula
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soli kala namak
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych/arachidowych
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru trzcinowego


Przygotowanie pulpetów:

  • Ryż zalałam 1 i 1/2 szklanki wody i gotowałam 15 minut, lekko przestudziłam.
  • Cebulę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, tak samo zrobiłam z łodyżkami brokuła.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i łodygi brokuła, 2 - 3 minuty.
  • Dodałam potem starte na tarce różyczki brokuła, dusiłam 3 minuty.
  • Do dużej miski włożyłam ugotowany, wystudzony ryż, podsmażoną zawartość patelni, bułkę tartą, starty ser, posiekane zioła, skrobię ziemniaczaną, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wyrobiłam masę na jednolita pastę z której uformowałam pulpety.
  • Obtoczyłam je w bułce tartej.
  • Pulpety smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

Przygotowanie sosu:

  • Do garnka wlałam przecier pomidorowy, dodałam zioła, orzeszki ziemne, sól, cukier i pieprz i gotowałam na małym ogniu 10 minut.
  • Podałam pulpety z sosem pomidorowym.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Czeka na śniadanie

4 komentarze

  1. Coś obecnie dla mnie, więc sobie zrobię dla urozmaicenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy pulpety warzywne, więc wypróbuje Twój przepis.
    Dzisiaj na obiad robiłam pulpety z kalafiora. Też pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger