czwartek, 10 października 2019

Lekkie ciasto błyskawiczne bez pieczenia ze słomką ptysiową

To ciasto robi się 10 minut, potem schładzanie trwa dłużej więc myślę że warto wypróbować przepis.
Jest leciutkie, delikatne i szybko znika, dla gości idealne, do kawy znakomite, polecam gorąco.
Lekkie, szybkie, kremowe ciasto.


Składniki: forma 24 x 24 cm

  • 660 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g słomek ptysiowych
  • 1 łyżka kakao do posypania


Przygotowanie ciasta:
  • Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno z ksylitolem i cukrem waniliowym.
  • Dodałam partiami serek mascarpone, cały czas miksując aż masa będzie gładka i kremowa.
  • Na dnie foremki wyłożyłam papier do pieczenia a na nim warstwę słomki ptysiowej.
  • Na słomkę wyłożyłam połowę kremu.
  • Na krem ponownie ułożyłam słomkę ptysiową a na nią resztę kremu.
  • Na wierzchu jedną obok drugiej ponownie ułożyłam słomkę ptysiową.
  • Wstawiłam ciasto do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  • Przed oddaniem posypałam kakao i pokroiłam na kawałki.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Przylaszczki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger