środa, 9 października 2019

Maślane rogale

Przepis na te maślane rogale pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb: domowa piekarnia".
Przepis jest znakomity a rogale przepyszne, wyrastają jak szalone a smakują obłędnie.
Nie potrzeba do nich żadnych dodatków tylko mleko, kakao czy herbatę i śniadanie gotowe.
Zachęcam do upieczenia.
Rogale śniadaniowe.

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej - dałam 400 g mąki pszennej T 650 i 50 g mąki pszennej graham T 1850
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 50 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru - dałam trzcinowy nierafinowany
  • sezam do posypania
  • mleko o smarowania

Przygotowanie rogali:
  • Mąkę wsypałam do misy robota, dodałam sól, cukier, suche drożdże.
  • Jeśli dajecie świeże wystarczy je rozpuścić w mleku.
  • Dodałam także mleko w proszku, jajo i żółtko, wymieszałam.
  • Na koniec wlałam mleko i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto, wlałam przestudzone masło i dalej wyrabiałam 5 minut, uformowałam kulę, włożyłam do miski posypanej mąką, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
  • Ciasto podwoiło swoja objętość.
  • Wyjęłam je na blat, delikatnie wyrobiłam i podzieliłam na 2 części.
  • Z jednej wałkowałam placek na duże koło, podzieliłam je na 4 trójkąty i każdy trójkąt zwijałam od nasady aż po wierzchołek.
  • Uformowałam rogaliki, maczałam go w mleku a potem w ziarnach sezamu i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości bo bardzo urosną.
  • Nakryłam blachę ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
  • U mnie po 30 minutach już były gotowe.
  • Piekłam rogale w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 12 - 15 minut.
  • Upieczone rogale studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis Piotr Kucharski.
"Podróże małe i duże"
Z serii "Łódź Bajkowa" Maurycy i Hawranek

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger