czwartek, 10 października 2019

Bułki 30 minutowe z lnem

Te bułeczki znalazłam u Ani z Jaśminowej Kuchni, zauroczyły mnie prostotą i szybkością wykonania.
Postanowiłam wypróbować przepis, tylko o ile bułki od zważenia do wyjęcia z pieca to 30 minut o tyle nie mogłam znaleźć tych 30 minut.
W końcu się udało i pyszne bułki zajadałam na śniadanie, polecam i Wam do wypróbowania.
Bułki śniadaniowe w 30 minut.


Składniki: 12 bułek

  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 - 3 łyżki siemienia lnianego


Przygotowanie bułek:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, sól, cukier, siemię lniane, dodałam olej, wymieszałam na małej prędkości.
  • Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam do mąki.
  • Wyrabiałam kilka minut aż składniki się połączyły i utworzyły elastyczne i bardzo plastyczne ciasto.
  • Jeśli się lepi to wystarczy dodać troszeczkę mąki.
  • Ciasto wyjęłam na blat podsypany mąką, podzieliłam na 12 części.
  • Z każdej części uformowałam bułeczkę i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdą bułkę spłaszczyłam, nacięłam żyletką i odstawiłam blaszkę z bułkami pod przykryciem na 10 minut.
  • W tym czasie nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Piekłam bułeczki 15 - 20 minut lub do zrumienienia.
  • Studziłam bułki na kratce.


Smacznego.
Przepis z Moje Gotowanie.
"Podróże małe i duże"
Zamek Boberstein woj. dolnośląskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger