niedziela, 6 października 2019

Budyń jaglany czekoladowy z prażonymi płatkami orkiszowymi

Ten budyń/krem to petarda, idealnie kremowy, idealnie czekoladowy.
Lubicie takie desery? robicie? jeśli tak to ten Was zaskoczy, jest przepyszny.
Jeśli nie robiliście do tej pory budyniu z jaglanki to koniecznie spróbujcie a zakochacie się na bank, jak mawiają.
Krem jaglany czekoladowy z orkiszem.


Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej surowej - 3/4 szklanki
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 2 - 3 pastylki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • płatki orkiszowe prażone do podania


Przygotowanie budyniu:

  • Kaszę jaglaną podprażyłam na suchej patelni, potem wsypałam na sito i przelałam wrzątkiem.
  • Na koniec wsypałam do garnka, zalałam 2 szklankami wody i gotowałam 20 minut, potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam na 5 minut pod przykryciem.
  • Przełożyłam ugotowaną kaszę do kielicha blendera, dodałam mleko ryżowe, posiekaną czekoladę, kakao i miód i zmiksowałam na gładki krem.
  • Przelałam do miseczek, posypałam prażonymi płatkami orkiszowymi.
  • Zajadajcie ze smakiem.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wiewiórka z parku Klepacza w Łodzi

1 komentarze

  1. WOW! Świetny przepis! Koniecznie muszę tego spróbować! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger