niedziela, 6 października 2019

Naleśniki z karmelizowanymi figami i tymiankiem

Dopóki figi w sklepach i na straganach dopóty trzeba je jeść.
Wymyślam co tylko się da aby je dołożyć do dania.
Dziś to czysta poezja smaku, delikatne naleśniki dunkanowe i rewelacyjne karmelizowane figi.
Polecam serdecznie na śniadanie, obiad czy deser.
Naleśniki z figami.


Składniki:
Naleśniki: 4 sztuki
Ciasto:

  • 3 jaja M
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 5 fig
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie naleśników:

  • Do miski wbiłam jaja, dodałam mleko, zmiksowałam.
  • Teraz dodałam skrobię, proszek do pieczenia i otręby i usmażyłam na suchej patelni 4 naleśniki.
  • Jeśli nie macie patelni do której nie przywrą naleśniki, skropcie patelnię olejem a potem wytrzyjcie ręcznikiem papierowym.

Przygotowanie fig:

  • Figi przekroiłam na ósemki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim figi 2 minuty.
  • Potem wlałam syrop klonowy i smażyłam aż sos zgęstniał.
  • Naleśniki podałam z figami, polałam sosem i posypałam tymiankiem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Karkonoski strumyk woj. dolnośląskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger