sobota, 10 sierpnia 2019

Chleb orkiszowy z dynią

Upiekłam pyszny bochen chleba i teraz się nim z Wami dzielę, abyście i Wy mogli zajadać tak pyszny chleb.
Zapraszam zatem do pieczenia, nie jest trudno ani skomplikowanie, każdy sobie może wypiec taki bochen chleba.
Zaczynamy wypiekanie, zapraszam.
Orkiszowy chleb z dynią.





Składniki: 2 bochenki
  • 1000 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 30 g drożdży świeżych
  • 20 g soli
  • 630 g wody filtrowanej lub niegazowanej mineralnej
  • mąka ryżowa do wysypania koszyka 

Przygotowanie chleba:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, wkruszyłam drożdże, dodałam sól i wymieszałam.
  • Teraz dodawałam wodę powoli aż ciasto stało się elastyczne ale jeszcze luźne.
  • Pozostawiłam ciasto w spokoju na 30 minut.
  • Po tym czasie wsypałam pestki dyni i na małych obrotach wyrabiałam aż ciasto wchłonęło pestki.
  • Ciasto uformowałam w kulę i przełożyłam do pojemnika z pokrywką, spryskanego olejem, odstawiłam do wyrastania na 2 godziny.
  • Co 30 minut ciasto składałam, nie wyjmując z miski rozciągałam i składałam do środka tak dookoła pojemnika.
  • Po tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość.
  • Koszyk rozrostowy lub miskę jeśli nie macie koszyka, wysypałam mąka ryżową - u mnie podłużny i okrągły koszyk.
  • Ciasto wyjęłam na blat i uformowałam bochenek, - ja 1 podłużny i 1 okrągły, ale tutaj pełna dowolność.
  • Przełożyłam bochenki do koszyków, nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na 60 minut.
  • Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcja grzania góra/dół.
  • Wyrośnięte bochenki przełożyłam na gorącą blachę, górą do dołu, nacięłam je żyletką i piekłam przez 10 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 C i piekłam jeszcze 30 - 35 minut.
  • Upieczony chleb postukany pod spodem wydaje głuchy dźwięk.
  • Studziłam chleb na kratce.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Skansen "Łęczycka Zagroda Chłopska" woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger