piątek, 9 sierpnia 2019

Pasta z pieczonego kalafiora

Ta pastę robiłam już kilka razy ale ponieważ szybko znika nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Pasta z mojego dzisiejszego zdjęcia jest wykonana przez moją córkę Justynę, bo moja znowu zniknęła bez wieści.
Zapraszam zatem na przepyszną pastę do chleba, jako dip do warzyw albo zajadajcie samą.
Przepis pochodzi z bloga Marty Dymek Jadłonomia.
Pasta do chleba z kalafiora.


Składniki:
  • 1 młody kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy zmielonej
  • 1 - 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 - 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie pasty:
  • W dużym garnku zagotowałam wodę z kurkumą.
  • Kalafiora podzieliłam na różyczki i wrzuciłam do wody z kurkumą, gotowałam 2 minuty, odcedziłam.
  • Kalafiora przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypałam przyprawami, skopiłam olejem i mieszanką natarłam różyczki.
  • Piekłam kalafiora w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut lub do momentu aż kalafior będzie miękki.
  • Upieczonego kalafiora zmiksowałam na pastę z dodatkiem oliwy.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Pasta gotowa.
Smacznego.
Przepis Marta Dymek.
"Podróże małe i duże"
Zespół parkowy w Dzierżąznej woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger