wtorek, 20 sierpnia 2019

Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii

Przepis na zupę pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany".
Jak pisze autorka:
Potrawa na która przepis podaję, przypomina o dawnych dziejach i biedzie chłopów. To symbol prostoty, który później stał się wyśmienitą i lubianą zupą, zrobioną jakby z niczego - ot, gotowana woda.
Zapraszam zatem na pyszną zupę, będziecie zachwyceni tak jak my.
Zupa warzywna dla ubogich z Toskanii.


Składniki:

  • 5 - 6 łyżek oliwy
  • 3 cebule
  • 400 g świeżych pomidorów - ew. z puszki
  • 6 - 8 liści bazylii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 600 ml wody lub bulionu
  • kilka kromek chleba
  • starty ser pecorino do posypania
  • 1/2 szklanki czarnej ugotowanej fasolki
  • jaja - po 1 na porcje
  • sól morska


Przygotowanie zupy:

  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na dużej ilości oliwy.
  • Selera pokroiłam w plasterki a pomidory miałam z puszki więc ją otworzyłam.
  •  Bazylię pokroiłam w paseczki.
  • Do cebuli dodałam selera, bazylię i pomidory na koniec, zagotowałam.
  • Gotowałam zupę 5 minut.
  • Teraz wlałam bulion i gotowałam 15 minut.
  • Kromki chleba, posypanego serem pecorino podpiekłam na suchej patelni i na dnie talerza ułożyłam po kromce.
  • Jaja można usmażyć na oddzielnej patelni albo powoli wbić do zupy i poczekać aż się zetną.
  • Ja smażyłam oddzielnie.
  • Na talerz w którym jest chleb wlałam porcję zupy, wsypałam fasolkę i na wierzchu usadziłam jajo.
  • Podałam jeszcze z kromkami pieczywa.


Smacznego.
Przepis kuchni toskańskiej.
"Podróże małe i duże"
"Pustelnia Złotego Lasu" w Rytwianach woj. świętokrzyskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger