piątek, 5 lipca 2019

Sernik chałwowy z marakują

Ci co uwielbiają chałwę powinni być zachwyceni.
Idealny sernik na wszelakie uroczystości ale i bez święta jest przepyszny.
Siadamy robimy kawę czy herbatę, koniecznie gorzką i zajadamy się kawałkiem przepysznego sernika.
Sernik znalazłam na blogu u Doroty - Moje Wypieki.
Sernik z chałwą.




Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
  • 100 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 30 g masła roztopionego
Masa serowa:
  • 800 g sera twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej  pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Polewa chałwowa:
  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej 
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 
  • 1 marakuja

Przygotowanie spodu:
  • Ciasteczka pokruszyłam malakserem na pył i dodałam roztopione masło, wymieszałam.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam herbatniki, ugniotłam i odstawiłam.
Przygotowanie masy serowej:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Ser utarłam z ksylitolem na gładką masę, dodawałam po 1 jajku, miksowałam.
  • Potem dodałam śmietankę, ekstrakt waniliowy i mąkę, zmiksowałam do połączenia składników.
  • Na koniec wkruszyłam chałwę i wmieszałam ją w masę.
  • Masę przełożyłam na spód do tortownicy.
  • Piekarnik nagrzałam do 170 C z opcja grzania góra/dół a na dnie postawiłam naczynie z wodą.
  • Sernik będzie pieczony z parą wodną.
  • Sernik piekłam około godziny.
  • Potem wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i studziłam sernik w piekarniku.
Polewa chałwowa:
  • Pokruszyłam chałwę, włożyłam do garnka, dolałam śmietankę i zmiksowałam.
  • Podgrzewałam potem aż masa lekko zgęstniała, polałam wystudzony sernik.
  • Wstawiłam do lodówki na całą noc.
  • Potem zdjęłam obręcz tortownicy i polałam sokiem i pestkami marakui.

Smacznego.
Przepis MW.
"Podróże małe i duże"
Lazurowe Jezioro - Wapienniki Sulejowskie

1 komentarze

  1. Bardzo lubię chałwę,więc sernik na pewno by mi smakował:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger