Aromatyczna sałatka z rukolą i pieczarkami.
Tortellini wybierzcie ulubione z ulubionym farszem.
Do podania zrobiłam lekką zupę grzybową, polecam.
Sałatka z pieczarkami na rukoli.
Składniki:
- 400 g pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem
 - 5 pieczarek
 - 2 łyżki oliwy do smażenia pieczarek
 - 50 g rukoli
 - 500 ml bulionu grzybowego do gotowania tortellini
 - sól morska
 - garść kiełków pikantnych
 - 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
 
Sos:
- 4 łyżki oliwy
 - 1 łyżka octu z czerwonych winogron
 - 1 łyżeczka miodu
 - 1 łyżeczka musztardy Dijon
 - szczypta soli morskiej
 - odrobina ostrej pasty harissa - jak lubicie
 - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
 
Zupa do podania:
- bulion grzybowy z gotowania pierożków
 - 50 ml śmietanki 30 %
 - pieprz czarny
 - sól morska
 
Przygotowanie sałatki:
- Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plastry i podsmażyłam na oliwie, przestudziłam.
 - Pierożki tortellini ugotowałam w bulionie grzybowym, wyjęłam, bulion zachowałam.
 - Na suchej patelni uprażyłam pestki słonecznika.
 - Przygotowanie sosu do sałatki.
 - Do małego słoika włożyłam wszystkie składniki na sos i potrząsając słoikiem wymieszałam wszystko na emulsyjny sos.
 - Bulion z gotowania pierogów zagotowałam, wymieszałam ze śmietaną, posoliłam i dodałam pieprz.
 - Rukolę ułożyłam na talerzu, dodałam kiełki pikantne, ułożyłam pieczarki, pierożki i polałam sosem.
 - Posypałam pestkami słonecznika, podałam z filiżanką zupy.
 
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
| Dworek Szomańskich w Kutnie woj. łódzkie | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.