piątek, 5 lipca 2019

Prosta sałatka z rukoli i tortellini

A tak dziś szybko i pysznie było, polecam i Wam taką sałatkę.
Aromatyczna sałatka z rukolą i pieczarkami.
Tortellini wybierzcie ulubione z ulubionym farszem.
Do podania zrobiłam lekką zupę grzybową, polecam.
Sałatka z pieczarkami na rukoli.


Składniki:

  • 400 g pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżki oliwy do smażenia pieczarek
  • 50 g rukoli
  • 500 ml bulionu grzybowego do gotowania tortellini
  • sól morska
  • garść kiełków pikantnych
  • 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonych winogron
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypta soli morskiej
  • odrobina ostrej pasty harissa - jak lubicie
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Zupa do podania:

  • bulion grzybowy z gotowania pierożków
  • 50 ml śmietanki 30 % 
  • pieprz czarny
  • sól morska


Przygotowanie sałatki:

  • Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plastry i podsmażyłam na oliwie, przestudziłam.
  • Pierożki tortellini ugotowałam w bulionie grzybowym, wyjęłam, bulion zachowałam.
  • Na suchej patelni uprażyłam pestki słonecznika.
  • Przygotowanie sosu do sałatki.
  • Do małego słoika włożyłam wszystkie składniki na sos i potrząsając słoikiem wymieszałam wszystko na emulsyjny sos.
  • Bulion z gotowania pierogów zagotowałam, wymieszałam ze śmietaną, posoliłam i dodałam pieprz.
  • Rukolę ułożyłam na talerzu, dodałam kiełki pikantne, ułożyłam pieczarki, pierożki i polałam sosem.
  • Posypałam pestkami słonecznika, podałam z filiżanką zupy.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dworek Szomańskich w Kutnie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger