sobota, 6 lipca 2019

Krewetki na sposób prowansalski

Aromatyczne, pyszne krewetki mam dziś do podania.
Idealnym rozwiązaniem jest podanie ich z bagietą, a resztki sosu wycieranie kawałkami pieczywa.
One są znakomite i mogą być obiadem i przekąską i przystawką, jak lubicie.
Prowansalskie krewetki.


Składniki:
  • 400 g obranych krewetek 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki oliwy 
  • puszka pomidorów w zalewie - 400 g
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chilli 
  • 1 listek laurowy 
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 
  • gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • bagietka do podania

Przygotowanie krewetek:
  • Obrałam czosnek i pokroiłam w plasterki.
  • Krewetki jeśli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić.
  • Papryczkę chili bez pestek pokroiłam drobniutko.
  • Na patelni rozgrzałam masło i oliwę i podsmażyłam na nim czosnek, 30 sekund, potem wlałam pomidory z puszki i wino, dodałam liść laurowy  i gotowałam aż płyn zmniejszył swoją objętość i stał się gęsty.
  • Teraz na patelnię włożyłam krewetki i gotowałam 3 - 4 minuty aż stały się różowe.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Posypałam posiekana natką pietruszki i listkami tymianku, wymieszałam.
  • Podałam z bagietką.
Smacznego.
Przepis kuchni Prowansji.
"Podróże małe i duże"
Zamek Królewski w Piotrkowie Trybunalskim

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger