wtorek, 30 lipca 2019

Pai Bao - chleb z Hongkongu

W czerwcowej Piekarni Amber piekarze i piekarki wypiekali to pyszne pieczywo.
Ja byłam na wyjeździe i nie mogłam dołączyć, jednak tak spodobał mi się ten chlebek że zaraz po powrocie upiekłam go.
To był pyszny chlebek i powtarzam go często i Wam polecam.
Hong Kong Pai Bao lub Hokkaido Milk Bread - to azjatycki słodki chleb, który jest podstawowym pieczywem we wszystkich azjatyckich piekarniach i zdecydowanie ulubionym w każdym azjatyckim domu. 
Pyszny, puszysty i bardzo miękki.Pai Bao.


Składniki: forma 15 x 25
  • 210 g letniej wody w temp. ok. 37 ° C
  • 35 g mleka skondensowanego - dałam niesłodzone
  • 300 g mąki pszennej z dużą zawartością białka  - ja dałam T 405
  • 25 g cukru pudru - dałam trzcinowy
  • 15 g mleka w proszku
  • 4 g soli
  • 50 g  miękkiego masła
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka
Przygotowanie Pai Bao:
  • Wszystkie składniki włożyłam do misy robota kuchennego i wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto.
  • Pozostawiłam ciasto w misce, przykrywając ściereczką na 30 - 60 minut do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu, przełożyłam ciasto na blat, podsypany mąką i podzieliłam na 15 równych części.
  • Z każdej części uformowałam kulkę.
  • Każdą kulkę wałkowałam trzykrotnie i składałam jak na filmie.
  • Najpierw składałam - 2 razy, jak papier listowy na trzy w poprzek a ostatni raz też na trzy ale wzdłuż, na szerokość foremki czyli 15 cm.
  • Złożone porcje ciasta układałam w foremce jeden obok drugiego, jak na zdjęciu.
  • Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 - 60 minut.
  • Po wyrośnięciu posmarowałam żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piekłam chlebek w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut lub do zezłocenia wierzchu.
  • Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Bobrownikach woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger