wtorek, 30 lipca 2019

Placuszki z chia, powidłami śliwkowymi, jagodami i płatkami migdałowymi

Przepis na placki pochodzi z książki "Tuba Smaku" i jest to pomysł Agnieszki Mielczarek.
Placki smakują wybornie a dodatek w postaci konfitury jest aromatyczny i pyszny, polecam gorąco.
Placuszki z chia z konfiturą i migdałami.


Składniki: 
Placuszki:
  • 4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 4 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • olej kokosowy do smażenia
Sos owocowy:
  • ok. 150 g powideł śliwkowych
  • ok. 150 g jagód - mrożone lub świeże
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie placków:
  • Zmiksowałam chia z mlekiem i odstawiłam na 10 minut.
  • Potem dodałam mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i pokrojonego w plastry banana, zmiksowałam ponownie.
  • Na oleju kokosowym usmażyłam placuszki z obu stron na złoty kolor.
  • Migdały uprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
  • Na patelni rozgrzałam powidła śliwkowe, dodałam jagody, wymieszałam i smażyłam aż sos zgęstniał.
  • Placki podałam z sosem i płatkami migdałowymi.
Smacznego.
Przepis Agnieszka Mielczarek "Tuba Smaku".
"Podróże małe i duże"
"Pustelnia Złotego Lasu" - kościół

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger