Tak zrobione awokado jest jędrne i kremowe zarazem, idealne.
Jest to całkiem inny sposób podania awokado, bardzo pyszny, polecam gorąco.
Czy w daniu meksykańskim, indyjskim, hiszpańskim czy polskim idealnie komponuje się z całością.
Pikle z awokado.
Składniki:
- 2 mało dojrzałe awokado Hass
 - 100 ml octu jabłkowego
 - 100 ml wody
 - 2 łyżeczki soli morskiej
 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka płatków chili
 - 4 gałązki bazylii
 
Przygotowanie pikli:
- Wodę, ocet wlałam do garnka, dodałam sól i cukier, zagotowałam.
 - Pozostawiłam do wystygnięcia.
 - Czosnek obrałam z łupinek.
 - Awokado obrałam ze skórki, przekroiłam wzdłuż na połowę, wyjęłam pestkę a miąższ pokroiłam wzdłuż na plasterki.
 - Ułożyłam awokado w pojemniku, dodałam ząbki czosnku, włożyłam gałązki bazylii, zalałam zimną zalewą.
 - Wsypałam płatki chili, zamknęłam pojemnik i pozostawiłam w lodówce na minimum 24 godziny.
 - Potem zajadamy ze smakiem.
 
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
![]()  | 
| Trochę zimy latem - widok z grudnia 2018 | 

2 komentarze
Super pomysł, narobiłaś mi smaku, jak znajdę chwilę - zrobię ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.