czwartek, 13 czerwca 2019

Indyjska herbata "Masala chai"

Dziś przedstawiam pyszną i aromatyczną herbatę po indyjsku.
W Indiach dużo herbaty podaje się właśnie z mlekiem, to jej jedna z odmian.
Zachęcam do spróbowania, idealnie gasi pragnienie.
Herbata "Masala chai" po indyjsku.


Składniki: 1 porcja

  • 200 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki herbaty czarnej
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • 3 goździki
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonego kardamonu


Przygotowanie herbaty:

  • W niedużym garnuszku zagotowałam mleko i wodę.
  • Dodałam wszystkie przyprawy, zagotowałam.
  • Dodałam herbatę i cukier , zagotowałam.
  • Po zagotowaniu trzymałam jeszcze na ogniu przez 2 - 3 minuty.
  • Przelałam do szklanki przez sitko.
  • Podałam od razu.

Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Leźnicy Dużej woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger