środa, 12 czerwca 2019

Tiramisu według Jamiego Oliwera

Jak pomysł jest Jamiego to nawet nie muszę mówić że będzie pysznie, to jest oczywiste.
Przepis pochodzi z programu "Jamie gotuje po włosku" i tyle co zapamiętałam to odtworzyłam, książki jeszcze nie kupiłam.
Deser jest kremowy i nieziemsko dobry, zachęcam do zrobienia.
Właściwie jest to wariacja na temat tiramisu, pyszna i szybko znika.
Jamie Oliwer i jego Tiramisu.



Składniki: foremka 26 x 12 cm

  • 8 - 10 długich biszkoptów
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 200 g czekolady deserowej
  • 300 g mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 5 łyżek miodu
  • 1/3 szklanki zaparzonej kawy
  • 25 ml likieru amaretto


Przygotowanie tiramisu:

  • Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej a potem dodałam do niej śmietankę, wymieszałam do połączenia składników, przestudziłam.
  • Ricottę połączyłam z mascarpone, dodałam miód i dokładnie wymieszałam.
  • Formę wyłożyłam folią spożywczą - potem łatwiej jest wyjąć deser.
  • Biszkopty ułożyłam na dnie foremki, jeśli są za długie wystarczy je dociąć.
  • Biszkopty skropiłam obficie kawą wymieszaną z amaretto.
  • Na biszkopty wylałam 2/3 czekolady, wstawiłam na 10 minut do lodówki.
  • Potem wyłożyłam masę serową i na wierzchu ponownie rozprowadziłam czekoladę.
  • Wstawiłam do lodówki na godzinę.
  • Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki.
  • Pyszne!!!


Smacznego.
Przepis według Jamiego Oliwera
"Podróże małe i duże"
Opactwo Cystersów w Sulejowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger