czwartek, 27 czerwca 2019

Pierogi z truskawkami

W sezonie letnim pierogi z truskawkami a potem jeszcze z jagodami to standard w moim domu.
Zawsze jadaliśmy w sezonie takie pierogi tak samo jak knedle ze śliwkami czy pampuchy z jagodami.
Lato bez tych smakołyków nie byłoby pełne.
Pamiętam jak moje córki były małe jechaliśmy najpierw do lasu na jagody a potem mimo upałów siedziałam w kuchni i lepiłam mnóstwo pierogów a buzie wszystkich się cieszyły.
Zapraszam zatem na pyszny obiad, w roli głównej: truskawki.
Pierogi z truskawkami.


Składniki: 
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 jajo
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 300 g truskawek

Sos:

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki miodu


Przygotowanie ciasta:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, wbiłam jajo i dolewając wody wyrobiłam elastyczne i gładkie ciasto.
  • Ciasto można zarobić oczywiście ręcznie, jest plastyczne i fajnie się z nim pracuje.

Przygotowanie pierogów:

  • Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, szklanką wykrawałam koła, na każdym z nich umieściłam truskawkę a potem zlepiałam brzegi tworząc falbankę.
  • Pierogi gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.

Przygotowanie sosu:

  • Truskawki umyłam i osączyłam, zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, wymieszałam z miodem i jogurtem.
  • Na talerz wylałam sos i na nim ułożyłam pierogi.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Salon w dworku H.Sienkiewicza w Oblęgorku woj. świętokrzyskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger