niedziela, 30 czerwca 2019

Budyń daktylowo - migdałowy z truskawkami

Desery szybkie, pyszne, podawane na zimno jak i na ciepło to idealne rozwiązanie na letnie dni.
Deser powstaje błyskawicznie i warto go skosztować, jest pyszny.
Jeśli chcecie zrobić na zimno to trzeba trochę poczekać i wychłodzić go w lodówce.
Zapraszam na pyszny deser z truskawkami.
Oryginalny przepis od Dorcia w kuchni trochę pozmieniałam, nie dodałam cukru wcale i zrobiłam z połowy porcji, trochę po swojemu.
Budyń daktylowy z truskawkami.


Składniki:
  • 24 suszone daktyle
  • 500 ml mleka
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta suszonej wanilii lub cukru waniliowego ok. łyżeczki
  • 2 żółtka
  • szczypta cynamonu
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek

Przygotowanie budyniu:

  • Daktyle zalałam wrzącą wodą i odstawiłam na 10 minut, potem odcedziłam i zmiksowałam na gładką pastę.
  • Do garnka wlałam mleko, dodałam zmiksowane daktyle, masło, mąki, cynamon, wanilię, żółtka i zmielone migdały, trzepaczką wymieszałam wszystko dokładnie aby nie było grudek.
  • Postawiłam garnek na ogniu i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia.
  • Gotowałam chwilę aż budyń stężał, przelałam do pucharków, powrzucałam pokrojone truskawki.
  • Wyszły mi 4 nieduże pucharki, 2 zjedliśmy na ciepło a 2 wstawiłam do lodówki aby się schłodziły.
  • Obie wersje pyszne.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy Pocztowy Zajazd Konny w Kołacinie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger