sobota, 18 maja 2019

Ekspresowe bułki Jamie'go Olivera

Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu to szybkie i pyszne bułeczki Jamie'go Olivera.
Bułki znikają w błyskawicznym tempie.
Mój wnusio zajadał aż Mu się uszy trzęsły, a i córce i zięciowi posmakowały.
Robi się je błyskawicznie, można zamieniać mąki, można dodać zioła, albo ulubione przyprawy.
Ja będę kombinowała jeszcze na różne sposoby, potem Wam opiszę jak wyszło.
Można je wypiekać z dziećmi, wnukami, będzie fajna zabawa a maluchy poznają tajniki kulinarne.
Tymczasem zapraszam na bułeczki które wybrałam sama do Wypiekanie na śniadanie.
Przepis Jamie'go opublikowany na blogu Lipkowy Domek.
Bułeczki według przepisu Jamie'go Olivera.


Składniki: 12 - 14 bułeczek
  • 500 g mąki - dałam orkiszową jasną T 630
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 opakowanie 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli - dałam 1 łyżeczkę
  • duża szczypta sody
  • 600 ml letniej wody
  • oliwa do smarowania foremek


Przygotowanie bułek:

  • Mąkę, sól, sodę, cukier i drożdże wsypałam do miski i wymieszałam.
  • Potem dolałam wodę, wymieszałam do połączenia składników, nie za długo.
  • Ciasto nie jest za gęste.
  • Odstawiłam ciasto na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  • Foremki na muffiny wysmarowałam oliwą i przy użyciu dwóch łyżek nałożyłam do nich ciasto, do wysokości 3/4 foremki.
  • Bułeczki wstawiłam do nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół piekarnika i piekłam 30 - 35 minut aż się ładnie zrumieniły.
  • Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.


Smacznego.
Przepis: Jamie Oliver
Bułki Jamie'go u innych:
Dorcia w kuchni
Moje Małe Czarowanie
Małgorzata Reichman zdjęcie na FB
Katarzyna Nowak zdjęcie na FB
Jaśminowa kuchnia
"Podróże małe i duże"
Drewniany dworek w Kołacinie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger