niedziela, 19 maja 2019

Tagliatelle w sosie pomidorowym ze szparagami

To pyszne i szybkie danie przygotujecie bez problemu aby potem cieszyć się smakiem szparagów w sosie pomidorowym.
Użyłam tutaj passaty pomidorowej z czosnkiem, użyjcie jaką macie czy lubicie.
Szparagi zielone, dla mnie najlepsze, można jednak użyć białych, trzeba wcześniej je obrać.
Makaron ze szparagami.


Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 pęczek zielonych szparagów - 500 g
  • sól morska, szczypta cukru do gotowania szparagów

Sos:

  • 300 ml passaty pomidorowej z czosnkiem
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki nerkowców
  • 2 łyżki orzechów ziemnych


Przygotowanie szparagów:

  • Szparagi umyłam, osuszyłam, złamałam tam gdzie same się złamią, pokroiłam na skośne kawałki.
  • Blanszowałam szparagi w osolonej i pocukrzonej wodzie przez 3 minuty, główki 2 minuty.
Przygotowanie sosu:
  • Posiekałam szalotkę i czosnek, podsmażyłam na oliwie, wlałam passatę, dodałam zioła i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz cukrem.
  • Nerkowce i orzeszki ziemne uprażyłam na suchej patelni.
  • Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam, włożyłam do garnka z sosem, wymieszałam.
  • Wyłożyłam na talerz porcję makaronu, obłożyłam szparagami i posypałam prażonymi orzechami.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Eklektyczny Pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger