wtorek, 21 maja 2019

Cullen Skink - gęsta zupa szkocka

Jak podaje Wikipedia: Cullen skink - zupa gęsta wywodzącą się ze Szkocji.
Składa się z wędzonego plamiaka, ziemniaków i cebuli.
Autentyczny Cullen skink gotuje się z finnan haddie - plamiaka wędzonego na zimno metodą z północno - wschodniej Szkocji, do której wykorzystuje się głównie świeże drewno i torf do produkcji dymu.
Cullen skink może być również przygotowana z innych wędzonych ryb o białym, nieoleistym mięsie.
Zupa ta jest regionalnym specjałem miasteczka Cullen w Moray, na północno - wschodnim wybrzeżu Szkocji.
Prezentuje się ją zarówno jako przystawkę na oficjalnych szkockich kolacjach, jak i jako część zwykłych posiłków na północnym wschodzie kraju.
Istnieje kilka regionalnych wariantów do przyrządzenia Cullen skink. 
Można użyć mleka zamiast wody albo dodać płynnej śmietany do zupy. 
W niektórych regionach dodaje się ziemniaki w formie puree, w celu zagęszczenia. 
Cullen skink serwuje się z chlebem.
Teraz zapraszam na moją wersję Cullen Skink.
Zupa ze Szkocji - Cullen Skink.


Składniki:
  • 250 g wędzonego filetu z łupacza
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 350 g ziemniaków
  • 350 g filetu z dorsza bez skóry
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sok z cytryny do smaku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • chleb do podania
Przygotowanie Cullen Skin:
  • Cebulę drobno posiekałam, ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Dorsza umyłam, osuszyłam i pokroiłam w spore kawałki.
  • Łupacza wędzonego obrałam ze skóry i ości.
  • Masło podgrzałam i podsmażyłam na nim cebulę.
  • Cebulę smażyłam na małym ogniu ok. 10 minut aż zmiękła.
  • Dodałam mleko i dalej chwilę gotowałam, potem wrzuciłam ziemniaki.
  • Gotowałam jakieś 10 minut.
  • Dodałam rozdrobnionego łupacza oraz pokrojonego dorsza.
  • Gotowałam kolejne 10 minut pod przykryciem, nie mieszając aż ryba się ugotowała.
  • Do garnka z zupą włożyłam tłuczek do ziemniaków i trochę ugniotłam, nie całkiem aby nie zrobić paćki.
  • Teraz do zupy dodałam śmietanę, pietruszkę, sól, pieprz i dosmaczyłam sokiem z cytryny.
  • Na talerzu posypałam natką pietruszki i podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis kuchni szkockiej.
"Podróże małe i duże"
Kamienica na ulicy Piotrkowa Trybunalskiego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger