piątek, 19 kwietnia 2019

Proziaki

Proziaki, chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem "prozy" - sody oczyszczonej, pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski.
Tak oto usmażyłam takie bułeczki z patelni, pyszne, puszyste i bardzo smakowite.
Kiedyś smażono je na płycie pieca kuchennego, dziś wystarczy patelnia.
Jeszcze ciepłe są przepyszne.
Bułki z patelni - proziaki.



Składniki:
  • ok. 500 g mąki pszennej T 650
  • 2 jaja
  • 250 ml kefiru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru


Przygotowanie proziaków:
  • Jaja wymieszałam z kefirem, cukrem i solą.
  • Dodałam połowę mąki i lekko zagniotłam.
  • Teraz dodałam resztę mąki i sodę i zagniotłam delikatnie zagniotłam lekkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkowałam na placek grubości ok. 1 cm i wycięłam krążki - szklanką lub foremką.
  • Przykryłam krążki ciasta ściereczką i odstawiłam na 10 minut aby podrosły.
  • Piekłam je na suchej patelni na średnim ogniu przez 4 - 5 minut z jednej strony.

Smacznego.
Przepis kuchni Podkarpacia.
"Podróże małe i duże"
W porcie w Krynicy Morskiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger