czwartek, 18 kwietnia 2019

"Góra lodowa" czyli pyszne ciasto z czekoladą

Ciasto wygląda trochę jak górki, pagórki i stąd jego nazwa.
Będzie idealne na rodzinne imprezy, na święta czy do kawy z przyjaciółmi.
Zróbcie na Wielkanoc będzie znakomite.
Łatwo się je robi a smakuje wybornie, polecam.
Ciasto z czekoladą - Góra lodowa.


Składniki: forma 25 x 35
Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej T 650
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2  szklanki cukru trzcinowego
Krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe - proszek po 38/40 g
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
Polewa:
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka z górką
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • około 200 g okrągłych małych biszkoptów

Przygotowanie biszkoptu:
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę, dodawałam po trochu cukier i dalej ubijałam.
  • Gdy piana była sztywna dodawałam po 1 żółtku cały czas miksując.
  • Wsypałam do ubitej masy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszałam łopatką.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam masę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Upieczony odstawiłam do wystygnięcia.
Przygotowanie budyniu:
  • 2 szklanki mleka wlałam do garnka, 1 szklankę mleka wymieszałam z proszkiem budyniowym i żółtkami.
  • Mleko w garnku zagotowałam z cukrem i wlałam do niego mleko z żółtkami.
  • Ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia, gotowałam minutę, odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.
  • Miękkie masło utarłam na puszysty krem i po łyżce dodawałam budyń ciągle miksując aż powstał gładki krem.
Składanie ciasta:
  • Biszkopt przekroiłam na dwa blaty.
  • Pierwszy włożyłam z powrotem do formy i wyłożyłam na niego połowę masy budyniowej.
  • Przykryłam masę drugim blatem a na niego wyłożyłam resztę masy.
  • Ja miałam małe biszkopciki więc układałam je całe, jeśli macie większe trzeba je przekroić na połówki.
  • Biszkopty układałam jeden obok drugiego na sztorc.
Przygotowanie polewy:
  • W garnku rozpuściłam  masło z wodą i cukrem.
  • Do ciepłej masy wsypałam 2 szklanki mleka w proszku i ciągle, intensywnie mieszając rozprowadziłam je w gorącej masie.
  • Masę podzieliłam na dwie części.
  • Do jednej dodałam łyżkę mleka w proszku a do drugiej kakao, wymieszałam i na zmianę polewałam biszkopty.
  • Ja najpierw masą ciemną a potem białą.
  • Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamkowe w Biesiekierach woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Ale smakołyki. Jak Ty zachowujesz po tym wszystkim, taka szczupła sylwetkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha no właśnie że ciężko Ewa, ale trochę pobiegam, jak ja to mówię: pofikam nogami, czyli ćwiczenia, cukier zastępuję ksylitolem i jest nieźle. Dzięki Ewcia.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger