sobota, 13 kwietnia 2019

Pieczeń cielęca w winie

Pomysł na tą pieczeń zaczerpnęłam od Ewy Wachowicz.
Tak przygotowana pieczeń jest soczysta, krucha, aromatyczna.
Zachęcam do przygotowania na świąteczny stół.
Cielęcina pieczona w winie.


Składniki:
  • 1500 g szynki cielęcej
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
Marynata:
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie pieczeni:
  • Mięso umyłam, osuszyłam, natarłam solą, włożyłam do siatki - można zasznurować.
  • Do miski przecisnęłam czosnek, dodałam zioła i przyprawy i miód, wymieszałam.
  • Mięso włożyłam do miski z marynatą i natarłam nią mięso.
  • Miskę z mięsem włożyłam do lodówki na 3 - 4 godziny, można na całą noc.
  • Potem wyjęłam, obsmażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Przełożyłam do naczynia do pieczenia, podlałam winem, wlałam resztę marynaty.
  • Piekłam pod przykryciem przez 1 godzinę i 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół.
  • Po upieczeniu zostawiłam na 10 minut na desce aby mięso dojrzało, zdjęłam siatkę i pokroiłam w plastry.
  • Polałam sosem z pieczenia.
  • Można jeść na ciepło do obiadu lub jako wędlinę do kanapek.
Smacznego.
Przepis od Ewa Wachowicz.
"Podróże małe i duże"
Szkoła Podstawowa/dawny Ratusz w Strykowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger