sobota, 13 kwietnia 2019

Kurczak z czosnkiem, papryką i pieprzem

Dziś aromatyczny kurczak z przyprawami.
Przepis pochodzi z książki "Andaluzja Ole! Victorii Twead.
Danie jest aromatyczne jak już pisałam, smakuje obłędnie, kurczak jest soczysty z chrupiącą skórką, polecam.
Hiszpański kurczak z papryką i pieprzem.



Składniki: 4 porcje

  • 8 kawałków kurczaka - u mnie udka
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 duża gałązka świeżego tymianku
  • 1 szczypta rozmarynu
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego tłuczonego pieprzu
  • 50 g sherry
  • oliwa z oliwek



Przygotowanie kurczaka:

  • Do moździerza wlałam 2 łyżki oliwy, dodałam posiekany czosnek, zioła, pieprz, paprykę i dolałam sherry.
  • Utłukłam wszystko na pastę i dobrze wymieszałam.
  • Jeśli jest za suche należy dolać oliwy aby była pasta.
  • Kurczaka ułożyłam w naczyniu do zapiekania i na wierzch nałożyłam pastę.
  • Piekłam kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub można kurczaka grillować.
  • Podałam z pomidorami i kaszą.


Smacznego.
Przepis z książki "Andaluzja Ole!" Victorii Twead.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy dworek w Chmielniku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger