sobota, 13 kwietnia 2019

Ekspresowy maślany chleb tostowy

W ramach Wypiekanie na śniadanie Monika wybrała w tym tygodniu chleb tostowy.
Podjęłam wyzwanie i chleb jest na stole, raczej był, taki pyszny.
Razem z moją córką, wnuczkiem Tymkiem i Przemkiem zjedliśmy jak ciasto do herbaty.
Ten chleb smakuje jak chałka, jest przepyszny, pulchny, mięciutki, idealny na słodko z dżemem, miodem.
Następnym razem upiekę bez cukru aby był bardziej wytrawny, kroi się łatwo, nie kruszy, warto go upiec.
Przepis na chleb pochodzi z bloga Stonerchef.
Maślany chleb tostowy.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm góra
  • 420 - 450 g mąki pszennej T 650
  • 250 ml mleka 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 opakowania suszonych drożdży - 14 g
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Przygotowanie chleba:
  • Masło rozpuściłam w garnku, dodałam mleko i podgrzewałam aż mikstura będzie miała ok. 30 C.
  • Jeśli nie macie termometru to tyle aby palec włożony w mleko odczuwał ciepło, nie gorąco.
  • Przelałam mleko z masłem do misy robota, dodałam drożdże i cukier i wymieszałam tak aby na powierzchni utworzyła się pianka.
  • Odstawiłam na 5 minut.
  • Potem dodałam sól i jajo, wymieszałam i powoli wsypywałam mąkę aż ciasto stało się elastyczne i gładkie.
  • Wyrabiałam na 2 biegu robota.
  • Można to oczywiście zrobić ręcznie, nie ma problemu, pamiętajcie aby wygniatać ciasto dopóty, dopóki ciasto nie będzie elastyczne.
  • Utworzyłam z ciasto podłużny bochen, włożyłam go do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki.
  • Foremkę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 10 - góra 20 minut.
  • Chleb urośnie do wysokości foremki.
  • Potem nacięłam chleb żyletką i spryskałam wodą.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 20 - 25 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
  • Uwaga! nie zjedzcie całego od razu bo pachnie obłędnie i nie można przejść koło niego obojętnie.
Smacznego.
Przepis od Stonerchef.
"Podróże małe i duże"
Pałac Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku woj. świętokrzyskie

4 komentarze

  1. Lubię wszystko co można szybko przygotować:))chlebuś wygląda smakowicie:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten Twój chleb! Nie dałam rady w weekend, ale wygląda tak cudnie, że może się zbiorę w sobie ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger